Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG KETUMBAR

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG KETUMBAR
BAHAN BAHAN
400 gm daging - potong kiub 3 cm
150 ml susu cair
2 biji limau kasturi
3 cawan air
1 labu bawang besar - potong empat
1 labu bawang besar - ditumbuk atau kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk atau kisar
2 cm halia - ditumbuk atau kisar
4 biji tomato - dikisar         
1 sudu kecil kunyit serbuk
4 sudu besar ketumbar
2 cm kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
3 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
¼ cawan minyak masak
2 sudu minyak sapi
1 sudu kecil garam dan gula

PROSES PENYEDIAAN

1. Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan halia, lada sulah, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.  

2. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih.  Kemudian, masukkan sos tiram. Masukkan daging dan masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment