Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG KETUMBAR
400 gm daging -
potong kiub 3 cm
150 ml susu cair
2 biji limau
kasturi
3 cawan air
1 labu bawang besar
- potong empat
1 labu bawang besar
- ditumbuk atau kisar
3 ulas bawang putih
- ditumbuk atau kisar
2 cm halia -
ditumbuk atau kisar
4 biji tomato -
dikisar
1 sudu kecil kunyit serbuk
4 sudu besar
ketumbar
2 cm kulit kayu
manis
3 kelopak bunga
lawang
3 biji pelaga
3 kuntum bunga
cengkih
¼ cawan minyak
masak
2 sudu minyak sapi
1 sudu kecil garam
dan gula
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak di
dalam kuali.Masukkan halia, lada sulah, bawang merah dan bawang putih yang
telah ditumbuk.
2. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram. Masukkan daging dan masak sehingga pekat.
2. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram. Masukkan daging dan masak sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment