DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI GULAI DAGING
BELIMBING
BAHAN BAHAN
1 kg daging salai
(dihiris nipis)
1 senduk cili padi
yang ditumbuk
1 senduk kunyit
hidup yang ditumbuk
1 ulas bawang besar
(dihiris halus) 5 ulas bawang putih
3 biji kelapa
(ambil santannya)
Belimbing
PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging salai
sehingga lembut da toskan. Gaulkan daging salai dengan cili padi, kunyit hidup,
bawang merah dan bawang putih.
Kemudian, masukkan
santan dan masak hingga mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan belimbing
dan garam. Masak dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment