Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM MASAK TAUCU

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASAK TAUCU


BAHAN BAHAN
600 g ketam (potomg ikut suka)
3 biji cili merah ]
3 ulas bawag putih ] digiling berasingan
1 sudu besar taucu ]  1 sudu besar gula
½ sudu teh cuka
2.5 sm halia (dihiris)
Sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, gorengkan bawang putih kemudian masukkan taucu. Masukkan halia dan cili kacau biar rata.


Masukkan ketam dan satu mangkuk air. Bila mendidih masukkan gula dan cuka. Apabila masak kacau perlahan-lahan hingga masak.

No comments:

Post a Comment