KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK
TAUCU
BAHAN
BAHAN
600 g
ketam (potomg ikut suka)
3 biji
cili merah ]
3 ulas
bawag putih ] digiling berasingan
1 sudu
besar taucu ] 1 sudu besar gula
½ sudu teh
cuka
2.5 sm
halia (dihiris)
Sedikit
garam
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan minyak, gorengkan bawang
putih kemudian masukkan taucu. Masukkan halia dan cili kacau biar rata.
Masukkan ketam dan satu mangkuk
air. Bila mendidih masukkan gula dan cuka. Apabila masak kacau perlahan-lahan
hingga masak.
No comments:
Post a Comment