Tuesday, December 26, 2017

RESEPI KAMBING BAKAR

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI KAMBING BAKAR

BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing
50 gm halia (ditumbuk lumat)
50 gm bawang merah (ditumbuk lumat)
30 gm bawang putih (ditumbuk lumat)
30 gm daun limau (ditumbuk lumat) 50 gm cili
20 gm serbuk kunyit
20 gm serbuk kurma
20 gm sos tomato

PROSES PENYEDIAAN
Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam.

Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). Biarkan ia garing sehingga masak.
 Angkat dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment