KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska
dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di
pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati,
bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis
haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG MASAK
LEMAK
BAHAN BAHAN
2 ulas bawang merah
(dihiris)
2 ulas bawang putih
(dihiris)
sedikit halia
(dihiris)
1 kilo kerang
(direbus dan dikopek)
santan pekat dan
santan cair (dari 1 biji kelapa)
3 biji ubi kentang
2 batang serai
(diketuk)
garam
ajinomoto
sedikit minyak
untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
1. tumis bawang
merah, bawang putih dan halia.
2. masukkan serai.
Tumis sehingga bawang kekuningan.
3. masukkan santan
beserta garam dan ajinomoto.
4. masukkan ubi
kentang.
5. setelah ubi
kentang empuk masukkan kerang.
No comments:
Post a Comment