Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
BAHAN BAHAN
300 gm daging lembu
- dipotong kecil-kecil
1 batang lobak
putih - dihiris
5 ulas bawang merah
- dihiris
5 ulas bawang putih
- dihiris
3 cm halia -
dihiris 2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk
lada hitam
3 tangkai cili
merah - dihiris
Tepung jagung -
bancuh dengan air
PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dibersihkan,
perap dengan serbuk lada hitam dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang
merah, bawang putih dan halia hingga naik baunya.
2. Masukkan sos tiram
dan kacau rata. Kemudian masukkan daging dan dikacau rata. Tutup kuali dan
biarkan daging empuk dengan api yang sederhana.
3. Apabila daging sudah masak masukkan lobak putih dan masak hingga lobak lembut, kemudian masukkan cili merah.
4. Pekatkan kuah daging dengan tepung jagung. Angkat dan hidangkan pa
3. Apabila daging sudah masak masukkan lobak putih dan masak hingga lobak lembut, kemudian masukkan cili merah.
4. Pekatkan kuah daging dengan tepung jagung. Angkat dan hidangkan pa
No comments:
Post a Comment