Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK MERAH
THAI
BAHAN A
1 biji bawang merah
besar
3 ulas bawang putih
1 tangkai cili
hijau
1 tangkai cili
merah
1 cm halia
Bahan A dihiris untuk bahan
tumis.
2 helai daun limau
purut (wangi)
Perisa
Perisa
Dua sudu besar sos
tomato
Empat sudu besar
kicap manis
Dua sudu besar
pewarna merah (cecair)
Garam sesedap rasa.
BAHAN B
200 gram daging
lembu. Potong menjadi empat ketul. Rebus dalam air sehingga mendidih selama
sejam. Angkat dan hiris nipis. Goreng sekejap dalam minyak supaya berkilat dan
cantik.
PROSES PENYEDIAAN
1. Tumis bahan A dan
daun limau purut hingga wangi dan layu. Masukkan daging dan dua senduk air
rebusan daging.
2. Tambah sos tomato,
kicap manis dan pewarna merah. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tambah
garam 1 sudud kecil. Perisakan sesedap rasa.
No comments:
Post a Comment