DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI GULAI DAGING
BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu
1 senduk cili
kering (digiling)
1 ½ biji kelapa
parut
1 senduk bawang
merah (ditumbuk)
1 sudu besar halia
tumbuk 7 sudu besar serbuk rempah
kurma
1 keping gula
melaka
½ sudu makan gula
pasir
½ senduk besar
minyak masak
2 biji cili merah
dan cili hijau (dibelah dua)
Asam keping, garam
dan serbuk perasa secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersihkan
kemudian dipotong-potong dan toskan airnya. Kelapa diambil santannya secukup
kegunaan. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumiskan semua bahan yang
ditumbuk dan digiling hingga naik baunya.
Masukkan rempah
kurma sambil dikacau hingga rata. Setelah itu masukkan daging dan ratakan.
Masukkan santan,
gula melaka, garam dan serbuk perasa secukupnya. Apabila telah pekat dan sebati
masukkan cili hijau dan cili merah. Setelah daging empuk bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment