Tuesday, December 26, 2017

RESEPI GULAI DAGING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI GULAI DAGING

BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu
1 senduk cili kering (digiling)
1 ½ biji kelapa parut
1 senduk bawang merah (ditumbuk)
1 sudu besar halia tumbuk         7 sudu besar serbuk rempah kurma
1 keping gula melaka
½ sudu makan gula pasir
½ senduk besar minyak masak
2 biji cili merah dan cili hijau (dibelah dua)
Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersihkan kemudian dipotong-potong dan toskan airnya. Kelapa diambil santannya secukup kegunaan. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumiskan semua bahan yang ditumbuk dan digiling hingga naik baunya.

Masukkan rempah kurma sambil dikacau hingga rata. Setelah itu masukkan daging dan ratakan.


Masukkan santan, gula melaka, garam dan serbuk perasa secukupnya. Apabila telah pekat dan sebati masukkan cili hijau dan cili merah. Setelah daging empuk bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment