DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI KAMBING BEREMPAH
BAHAN BAHAN
600 gm daging
kambing (dihiris nipis)
2 camca besar
rempah kari
2 camca besar
mayonis
1 camca besar cili
giling
2 camca besar sos
tiram
2 camca besar sos
tomato
3 camca besar sos
cili
1 camca besar kicap
manis 3 ulas bawang putih
(dicincang halus)
3 camca besar
minyak masak
2 biji bawang besar
(dihiris bulat)
4 cm kulit kayu
manis
3 kuntum bunga
lawang
125 - 250 ml air
Garam
Gula pasir
PROSES PENYEDIAAN
Perap daging
kambing bersama rempah kari, mayonis, cili giling, sos tiram, sos tomato, sos
cili, kicap manis dan bawang putih di dalam mangkuk selama empat jam.
Panaskan minyak
masak di dalam kuali. Tumis bawang besar bersama kulit kayu manis dan bunga
lawang hingga ia keperangan.
Masukkan daging
kambing bersama bahan perap. Kacau di atas api kuat hingga ia garing. Masukkan
air, tutup periuk. Tambah air jika perlu. Biar hingga daging empuk. Akhir
sekali, masukkan garam dan gula pasir.
No comments:
Post a Comment