Kuih (juga dieja Indonesia: kue,
Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit
bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia,
Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah
Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih
adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang
akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa
Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap dikukus daripada
dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari
Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih
digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk
kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan
nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di
negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang
berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di
Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI KUIH KOLE
BAHAN BAHAN
1 cawan
santan pekat
1 cawan
gula merah
2 sudu
besar gula pasir
1 cawan
air
2 cawan
santan
1 cawan tepung
kacang hijau (cap kijang)
Beberapa
helai daun pandan disimpul
Secubit
garam
PROSES PENYEDIAAN
Masak 1
cawan santan sehingga menjadi tahi minyak,dengan api yang perlahan. Apabila
siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sudu besar lebihan
minyaknya dalam kuali.
Masak gula
merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan
ketepikan seketika.
Satukan
tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas dan
kacau hingga sebati.
Masukkan
adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di
kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga
agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan
minyak tadi.
Taburkan
dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment