Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH DENDERAM

Kuih denderam atau juga dikenali sebagai kuih peniaram[ atau kuih telinga keling di pantai timur Semenanjung Malaysia, merupakan sejenis kuih manis tradisional yang sedap rasanya. Sejak kebelakangan ini perkataan keling sudah tidak diguna pakai kerana takut menimbulkan isu perkauman.

Menurut satu rencana dari akhbar The Star, kuih denderam ini diilhamkan daripada kuih masyarakat India selatan akan tetapi sudah menjadi popular dalam kalangan masyarakat Malaysia. Di India ia dikenali sebagai Adhirasam dan menggunakan lada hitam sebagai satu dari bahannya.

RESEPI KUIH DENDERAM
BAHAN BAHAN
500g Tepung Beras
3 sudu Tepung Gandum
500g Gula Merah
Secubit garam
1 Cawan Air

PROSES PENYEDIAAN
Masak gula dan air sehingga menggelegak. Macam berbuih-buih tu. Tambah garam sikit.Time panas panas tu tapis dan tuang atas tepung

Kacau rata. Sampai nampak berbuih buih Masa panas panas tu memang nampak cair sikit. Tapi hangpa jangan kuatir pasai lama2 dia akan jadi pekat

Peram semalan.  Esok nya nak goreng tambah la tepung beras sikit dalam dua sudu ka. Tak dapat nak bentuk nanti. sebab lembik sikit kan.

Goreng dan siap

No comments:

Post a Comment