Kuih (juga dieja Indonesia: kue,
Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit
bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia,
Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah
Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih
adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang
akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa
Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis.
Kuih digunakan secara meluas di
kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis
atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu
mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti
Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis
kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan
Vietnam.
RESEPI SEPIT @
KAPIT
BAHAN BAHAN
500g
Tepung gandum
500g Gula
pasir (saya kurangkan gula sbb x suka manis)
3 cwn
santan ( kalau nak lemak, semua guna santan pekat)
3 biji
telur
½ sudu
teh garam - masukkan dlm santan dan kacau
Minyak utk
goreng
PROSES PENYEDIAAN
Pukul
telur hingga kembang.
Masukkan
santan berselang dengan gula dan tepung. Adunan jangan terlalu pekat atau
terlalu cair. Panaskan minyak dengan acuan terendam.
Letak
sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.Apabila kulit luar
mula keperangan, ia menandakan sudah masak. Kikis kulit luar dan gulung atau
lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras.
Simpan
dalam bekas kedap udara. Sesuai dihidangkan utk semua occasion sepanjang tahun.
No comments:
Post a Comment