Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’
merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih apam ini
biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur
bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan
menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini
kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan.
Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan
bagi tujuan yang sama.
Kuih apam ini boleh dihidangkan
dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur
kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah berempah
(Terengganu).
RESEPI KUIH
APAM MEKAR
BAHAN BAHAN
2 biji
telur
1 cawan
gula
1 sudu teh
ovalett
1 cawan
air ais krim soda (brand F&N)
2 cawan
tepung gandum
sedikit
esen vanila
Pewarna
kesukaan
paper cup
PROSES PENYEDIAAN
Pukul
telur dan gula sampai hancur dan kembang. Masukkan ovalett sampai adunan jadi putih gebu.
Masukkan
esen vanilla. Pastu masukkan air ais krim soda. Pukul sebentar, kemudian
masukkan tepung & pukul sampai sebati.
Lepastu
bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Kemudian, letaklah warna kesukaan
anda. Masukkan ke dalam paper cup dan kukus selama 10 minit dengan api yang
sederhana.
No comments:
Post a Comment