Monday, December 25, 2017

RESEPI ACAR UDANG

Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak, manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak atau nasi beriani.

Disebabkan terdapat pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan meranting mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera kaum masing-masing.
RESEPI ACAR UDANG
BAHAN BAHAN A
500 ml minyak masak
2 kg udang, dibersihkan
2 biji timun
5 biji bawang besar, dihiris lapan
5 biji cili merah, dibelah dua
5 biji cili hijau, dibelah dua
5 biji bawang kecil, dibelah empat
Sedikit garam dan gula
4 camca teh gula

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
250 gm buah keras
10 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
2 cm halia

PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak dan tumis buah keras bersama bawang putih, bawang merah dan halia hingga garing.

2. Masukkan udang bersama timun, bawang besar, cili merah, cili hijau dan bawang kecil. Biar hingga setengah masak.

3. Akhir sekali masukkan gula bersama cuka dan garam. Kacau sebati hingga udang masak.

No comments:

Post a Comment