Kuih gulung atau juga dikenali
sebagai kuih ketayap merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia.
Ia merupakan sejenis kuih adalah sejenis kuih berinti. Ia merupakan sejenis kuih
yang terdiri daripada kulit nipis bulat dan diletakkan inti yang diperbuat
daripada nyiur muda dan gula Melaka/nisan di dalamnya.
RESEPI KUIH GULUNG
/KETAYAP
BAHAN BAHAN UNTUK KULIT
1 cawan
tepung gandum
2 biji
telur
3 helai
daun pandan
1 1/2
cawan santan
1 1/2 sdt
garam
2 sdm
minyak masak
Beberapa
titis pewarna hijau (jika perlu)
BAHAN INTI
1/2 biji
kelapa parut - ambil putihnya sahaja
3/4 cawan
gula merah - kalau tak suka manis, boleh kurangkan.
1/2 sdt
garam
2 helai
daun pandan - disimpulkan
1/2 cawan
air
2 sdm
tepung gandum
PROSES PENYEDIAAN INIT
Didihkan
air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula
larut. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.
Bila inti
dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. Sejukkan
inti.
CARA MEMBUAT KULITNYA
Blend daun
pandan yang telah dipotong pendek-pendek dengan santan. Tapis dan perah.Campurkan
semua bahan kulit, gaul rata.
Masukkan
adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. (guna kaedah ni, adunan
tak perlu ditapis untuk mengelakkan tepung yang bergentel. Panaskan kuali. Guna
api yang perlahan.
Sapukan
kuali dengan sedikit minyak. (Saya simpulkan sehelai daun pandan dan sapu
minyak menggunakannya). Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan
adunan dengan melayang-layangkan kuali.
Biarkan
kuih masak. (Tidak perlu diterbalikkan. Cukup jika dilihat atasnya sudah
berwarna hijau semuanya. Angkat. Ketepikan. Ulang sampai habis.
Sementara
menanti kuih di dalam kuali masak, bolehlah dibubuh inti pada kuih dadar yang
dah siap tadi. Ambil sesudu penuh inti Letak di atas permukaan atas kuih.
Ratakan. Lipat kiri dan kanan kuih. Gulung dengan kemas. Ke tepikan.
Bila
proses memasak dan mengintikan sudah siap, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment