Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH GULUNG /KETAYAP

Kuih gulung atau juga dikenali sebagai kuih ketayap merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia merupakan sejenis kuih adalah sejenis kuih berinti. Ia merupakan sejenis kuih yang terdiri daripada kulit nipis bulat dan diletakkan inti yang diperbuat daripada nyiur muda dan gula Melaka/nisan di dalamnya.

RESEPI KUIH GULUNG /KETAYAP
BAHAN BAHAN UNTUK KULIT
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
3 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan
1 1/2 sdt garam
2 sdm minyak masak
Beberapa titis pewarna hijau (jika perlu)

BAHAN INTI
1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
3/4 cawan gula merah - kalau tak suka manis, boleh kurangkan.
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1/2 cawan air
2 sdm tepung gandum

PROSES PENYEDIAAN INIT
Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.

Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. Sejukkan inti.


CARA MEMBUAT KULITNYA
Blend daun pandan yang telah dipotong pendek-pendek dengan santan. Tapis dan perah.Campurkan semua bahan kulit, gaul rata.

Masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. (guna kaedah ni, adunan tak perlu ditapis untuk mengelakkan tepung yang bergentel. Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.

Sapukan kuali dengan sedikit minyak. (Saya simpulkan sehelai daun pandan dan sapu minyak menggunakannya). Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan adunan dengan melayang-layangkan kuali.

Biarkan kuih masak. (Tidak perlu diterbalikkan. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya. Angkat. Ketepikan. Ulang sampai habis.

Sementara menanti kuih di dalam kuali masak, bolehlah dibubuh inti pada kuih dadar yang dah siap tadi. Ambil sesudu penuh inti Letak di atas permukaan atas kuih. Ratakan. Lipat kiri dan kanan kuih. Gulung dengan kemas. Ke tepikan.

Bila proses memasak dan mengintikan sudah siap, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment