Tuesday, December 26, 2017

RESEPI GULAI TEMPOYAK UDANG

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
Bahan-Bahan:
½kg udang sederhana ]dibuang kulit
sebiji timun ladang ]dibung kulit &
dihiris kecil
2biji tomato ]belah 4
1 ½ biji kelapa
2sudu teh tempoyak
asam keping
garam
sedikit kiub ayam
10biji cili api
1cm kunyit hidup
3 btg serai ]dititik

PROSES PENYEDIAAN
1. cili api & kunyit ditumbuk lumat.

2. masukkan santan,cili api&kunyit yg ditumbuk td &serai ke dlm periuk (api sederhana).biar mendidih.

3. masukkan udang.kecilkan sedikit api.setelah udang agak masak msukkan tomato,timun,asam kping,kiub ayam &garam. siap.

No comments:

Post a Comment