Tuesday, December 26, 2017

RESEPI GULAI REBUNG UDANG GALAH

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
1 kg udang galah
1 kg rebung masam
1 kg santan        15 biji cili padi
2 biji bawang besar
1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
Udang galah dibersihkan. Kisar cili padi bersama bawang dan serai.

Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar bersama udang galah dan rebung masam ke dalam periuk. Masak di atas api yang perlahan. Biarkan ia sampai mendidih.


Bila sudah mendidih, masukkan santan. Renehkan di atas api hingga masak dan akhir sekali masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment