Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH BAKAR KEMBOJA

Kuih Kemboja adalah sejenis makanan tradisi Melayu di Selangor. Ia biasanya sangat sinonim dengan perayaan dan keramaian yang dihidangkan pada para tetamu. Secara amnya, kuih bahulu terdiri daripada bahulu cermai, bahulu lapis dan bahulu gulung. Terdapat pelbagai jenis bahulu yang ada dalam kategori warisan Melayu. Namun dalam artikel ini akan lebih memfokuskan kepada Bahulu Kemboja yang sangat sinonim dengan masyarakat di Selangor. Bahulu Kemboja ialah antara aneka kuih tradisional yang melambangkan tentang negeri Selangor. Sembilan kelopak yang terdapat pada Bahulu Kemboja berkenaan adalah cerminan kepada sembilan buah daerah yang terdapat di Selangor.

Daerah berkenaan ialah Gombak, Hulu Langat, Hulu Selangor, Klang, Kuala Langat, Kuala Selangor, Petaling, Sabak Bernam dan Sepang. Secara ringkasnya Bahulu Kemboja ialah sebuah hidangan yang menjadi khazanah warisan untuk negeri Selangor sehinggakan ia mampu dijadikan suatu wadah untuk menggambarkan negeri itu. Malahan istimewa dan kreatifnya kuih Bahulu Kemboja ini ia mengaplikasikan nilai yang ada pada negeri Selangor itu sendiri dengan memasukkan sembilan buah daerah yang ada di Selangor pada kelopak kuih berkenaan.

RESEPI KUIH BAKAR KEMBOJA
BAHAN BAHAN
1 cawan gula
1 cawan jus pandan
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cwan santan pekat
2 sudu kecil butter
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau
bijan
esen vanilla

PROSES MASAK
Campurkan semua bahan. Adun atau kisar sampai sebati. kemudian tapis masukkan 2 sudu kecil minyak dlm loyang. panaskan loyang dlm oven. 

bila minyak dah panas, masukkan adunan tadi, taburkan bijan. bakar @180c sampai brown atau garing

No comments:

Post a Comment