Monday, December 25, 2017

RESEPI POPIA SIRA BERLADA

Popia merupakan sejenis kuih yang sedap dan mudah didapati. Ia disediakan dalam pelbagai cara daripada mentah, digoreng, disira, dan terdapat juga popia mini. Popia terdiri daripada tiga bahagian iaitu kulit, isi, dan kuah. Bahagian kulit diperbuat daripada tepung gandum, tepung ubi kayu dan garam, sehingga menjadi doh yang kenyal. Kemudian doh akan diregangkan dan dijadikan satu lapisan nipis yang bulat diatas kuali leper, seolah seperti lempeng. Kini kulit popia boleh dibeli di kebanyakan pasaraya. Untuk ramuan kuah/sos, selain memasukkan garam sebagai perasa, gula dan limau nipis juga boleh dimasukkan bagi menghasilkan rasa yang lebih sedap.

Terdapat tiga cara penggunaan kuah/sos bagi menikmati popia iaitu dengan cara mencicah, dengan cara memasukkan ke dalam popiah ketika menikmatinya, atau dengan cara memasukkan ke dalam popia sebelum digoreng. Bagi penduduk Bukit Baru Kampungku Sayang, mereka mempunyai istilah lain bagi popia iaitu piakau.

RESEPI POPIA SIRA BERLADA
BAHAN BAHAN
Kulit popia secukupnya

BAHAN UNTUK LEKATKAN KULIT POPIA:
2 sudu besar tepung gandum
sedikit air
Bahan untuk inti popia:
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji sengkuang, potong memanjang
1 batang karot, parut kasar
sedikit biji kobis, cincang kasar
sedikit taugeh
1 biji bawang besar, hiris halus
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar udang kering, tumbuk halus
gula dan garam secukup rasa

BAHAN UNTUK SOS SIRA PEDAS:
2-3 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 ulas bawang merah, tumbuk halus
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
1 sudu besar cuka makan
sedikit garam
bijan, disangai atau goreng tanpa minyak

PROSES MASAK

CARA-CARA UNTUK TEPUNG GAM:
Bancuh tepung bersama air sedikit demi sedikit sehingga menjadi pes yang pekat.

CARA-CARA UNTUK POPIA:
Ambil sekeping kulit popia. Sudukan inti popia dan balut dengan kemas. Gamkan bahagian hujung lipatan dengan bancuhan tepung/gam. Goreng sehingga kekuningan dan rangup. Angkat dan ketepikan.

CARA-CARA UNTUK POPIA SOS SIRA PEDAS:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk halus sehingga kekuningan.

Masukkan cili kisar dan masak seketika sehingga pecah minyak. Masukkan sos cili, gula dan cuka makan. Masak sehingga kuah pekat dan perasakan dengan garam secukupnya.

Apabila sos sudah masak, tuang popia goreng di dalam kuali dan kacau sos sehingga menyaluti semua permukaan popia. Pastikan popia digaul dengan cepat.

Angkat dan susun di atas pinggan. Taburkan dengan bijan untuk hiasan.


No comments:

Post a Comment