Kuih kasturi atau juga dikenali
sebagai kueh rengas atau kueh kacang hijau merupakan sejenis kuih tradisi
Melayu.
RESEPI KUIH KUIH
KASTURI
BAHAN BAHAN
1 cawan
kacang hijau
3/4 atau 1
cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
1 sudu
kecil garam
Air
secukupnya untuk merebus kacang
PROSES PENYEDIAAN
Kacang
hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air
sehingga empuk.
Apabila
air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan
tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk
mengelakkan berkerak atau hangus
Setelah
benar kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali
kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali
sekala dan pastikan guna api sederhana.
Apabila
sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau sentiasa.
untuk
memastikan inti sudah masak pastikan kacang yang dimasak tadi tidak lagi
mengeluarkan wap atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang.
Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya
sebelum dibentuk..
No comments:
Post a Comment