Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH APAM BERAS

Kuih Apam Tepung Beras atau juga dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia.

Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadang-kala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Sebagaimana namanya, kuih apam tepung beras ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras, dan yis dengan campuran air dan gula. Ia kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicamporkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama.[ Kuih apam ini boleh dihidangkan dengan pelbagai cara, samaada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur kulit hidup”), iaitu kelapa yang masih belum cukup tua, atau dengan kuah berempah (Terengganu).

RESEPI KUIH APAM BERAS
BAHAN BAHAN
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket kecil eno - tanpa perisa
Pewarna - merah hijau pink atau warna ikut suka anda

PROSES PENYEDIAAN
Kisar nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam atau semalaman.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan. Masukkan pewarna yang disukai  dan biar sebentar.


Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil yang telah disapu sedikit minyak. Isikan hanya 1/2 penuh sahaja. Kukus selama 15 minit  dengan api kuat.

No comments:

Post a Comment