Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH MAGELEK

Vadai atau (vada, wada, vade), disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat dua jenis Vadai iaitu Masala Vadai yang diperbuat dari dal dan kentang. Terdapat juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali.

Satu jenis lagi adalah Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang di tengah. Ulundu Vadai biasanya lebih sedap sekiranya dimakan bersama chutney atau kuah kari. Vadai perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak

RESEPI KUIH MAGELEK
BAHAN BAHAN
3 cwn kacang dal rendam
1 bj bawang besar potong dadu
8 tangkai cili kering digunting halus
4 tangkai daun sup
Garam, perasa, dan minyak yang secukupnya untuk menggoreng

PROSES MASAK
Kisar  kacang dal sampai halus dan tapis airnya, asingkan. Untuk kisar  yang seterusnya gunakan air lebihan yang pertama.

Campur semua bahan yang dipotong tadi, garam dan serbuk perasa. Bulat-bulatkan leper dengan guna due senduk, terus masuk dalam kuali,.


Pastikan api sederhana besar dan goreng sehingga garing,. Untuk hasil yang lebih baik, semasa goreng, tunggu bahagian bawah nampak kekuningan, barulah dibalikkan,.sebab kalau balikkan awal, kuih akan pecah.

No comments:

Post a Comment