Cek mek molek atau lebih dikenali
sebagai cek mek ialah sejenis kuih tradisional yang amat popular di Kelantan
dan Terengganu. Ia diperbuat dengan ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum
sebagai adunan, gula sebagai inti, kemudian digoreng. Sekiranya tidak dimakan
dengan hati-hati, inti gulanya mudah tumpah/ memancut.
BAHAN
BAHAN
Ubi
Keledak secukupnya
Tepung
Gandum secukupnya
Gula
PROSES
MASAK
Basuh ubi
keledak sehingga bersih dan rebus dengan air bersih sehingga empuk isinya. Selepas
itu ubi keledek yang telah direbus dibuang kulitnya dan dilenyek isinya
sehingga lumat. Boleh juga kalau nak tumbuk isi ubi keledek dengan lesung batu.
Selepas
isi telah dilenyek sehingga lumat, campurkan dengan tepung gandum sehingga
adunan tidak melekit dan senang dibentuk. Kemudian bentukkan adunan (doh) tadi
kepada bentuk bulat. Boleh susun banyak-banyak dulu dalam talam doh ni.
Selepas tu
doh bulat ni ditekan tengah-tengah untuk diletakkan gula. Gula tu akan cair
apabila digoreng nanti. Selepas
dimasukkan gula bentukkan semula doh ini dalam bentuk bujur macam di bawah.
Pastikan tak bocor Akhir sekali goreng dalam minyak yang dah dipanaskan
sehingga bewarna kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment