Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti
garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia
dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL
TOTOK
BAHAN
BAHAN
Segenggam
ikan bilis
10-15 biji
cili padi kampung
3 biji
cili merah-di potong-potong sebelum digoreng
1 biji
bawang merah - dihiris
3 ulas
bawang putih - dihiris
1 inci
belacan
Minyak
untuk menggoreng
Garam
& sedikit gula
PROSES
MASAK
Panaskan
minyak di dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan. Goreng
seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat dan toskan.
Kemudian
goreng cili padi dan cili merah tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak
cili padi akan meletup-letup. Tumbuk kesemuanya kecuali ikan bilis hingga
lumat.
Masukkan
ikan bilis goreng dan tumbuk kasar-kasar sahaja. Perahkan limau kasturi
mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment