Tuesday, December 26, 2017

RESEPI GULAI SIPUT

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau. Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
  • ½ kg siput (dipotong ekor)
  • ½ inci lengkuas (dikisar halus)
  • ½ inci kunyit hidup (dikisar halus)
  • 1 ulas bawang besar (dikisar halus)   
  • ½ kg santan
  • 20 batang daun kesum
  • Sedikit garam sebagai perisa
  • Minyak untuk menggoreng


PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga rata. 
  • Masukkan garam sebagai perisa dan tunggu sehingga mendidih. 
  • Santan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Angkat setelah santan agak pekat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment