Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH NONA MANIS JAGUNG

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis.

Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

RESEPI KUIH NONA MANIS JAGUNG
BAHAN A
80gm tpg gandum
350ml santan pekat..mt guna santan kotak je
2st garam
500ml air
Satukan semua bahan..kacau rata dan tapis kedalam periok
Masak hingga agak pekat
Tuang ke dalam botol sos yg bermuncung satu...senamg nk tekan kedalam adunan nanti.
ketepikan dulu..

BAHAN B
200gm gula kastor
200gm tpg gandum
175ml santan pekat
500ml air
3 biji telor

PENYEDIAAN
Satukan semua bahan..gaul rata dan tapis kedalam mangkok.Ketepikan dulu

BAHAN C
100gm gula kastor
60gm tpg jagung
175ml santan pekat
100ml air
1tin corn cream style
1st garam
sedikit pewarna kuning

PENYEDIAAN
Satukan semua bahan dlm mangkok..kecuali sewet corn cream style,
Kacau rata hingga gula hancur dan tapis kedalam periok.
Masukkan sweet corn dan kacau rata.Hidupkan api masak hingga berkilat dan agak pekat.
Matikan api...masukkan bahan B dan kacau rata

CARA MENGUKUS..
Panaskan kukusan,Acuan di sapu minyak
Tuang adunan hingga 3/4 penuh
Pecit aduan putih (bahan A kedalamnya hingga adunan memenuhi acuan
Kukus selama 10 minit

Dah betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment