Kuih (juga dieja Indonesia: kue,
Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit
bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia,
Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah
Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih
adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang
akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa
Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis.
Kuih digunakan secara meluas di
kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis
atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu
mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti
Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis
kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI KUIH NONA
MANIS JAGUNG
BAHAN A
80gm tpg
gandum
350ml
santan pekat..mt guna santan kotak je
2st garam
500ml air
Satukan
semua bahan..kacau rata dan tapis kedalam periok
Masak
hingga agak pekat
Tuang ke
dalam botol sos yg bermuncung satu...senamg nk tekan kedalam adunan nanti.
ketepikan
dulu..
BAHAN B
200gm gula
kastor
200gm tpg
gandum
175ml
santan pekat
500ml air
3 biji
telor
PENYEDIAAN
Satukan
semua bahan..gaul rata dan tapis kedalam mangkok.Ketepikan dulu
BAHAN C
100gm gula
kastor
60gm tpg
jagung
175ml
santan pekat
100ml air
1tin corn
cream style
1st garam
sedikit
pewarna kuning
PENYEDIAAN
Satukan
semua bahan dlm mangkok..kecuali sewet corn cream style,
Kacau rata
hingga gula hancur dan tapis kedalam periok.
Masukkan
sweet corn dan kacau rata.Hidupkan api masak hingga berkilat dan agak pekat.
Matikan
api...masukkan bahan B dan kacau rata
CARA MENGUKUS..
Panaskan
kukusan,Acuan di sapu minyak
Tuang
adunan hingga 3/4 penuh
Pecit
aduan putih (bahan A kedalamnya hingga adunan memenuhi acuan
Kukus
selama 10 minit
Dah betul2
sejuk baru keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment