Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’
merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih apam ini
biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur
bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan
menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini
kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan.
Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan
bagi tujuan yang sama.
Kuih apam ini boleh dihidangkan
dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur
kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah berempah
(Terengganu).
RESEPI KUIH
APAM PISANG
BAHAN BAHAN
1 cawan
tepung gandum
1 sudu
kecil baking powder
1/2 sudu
kecil soda bikarbonat
1/4 cawan
gula
2 biji
pisang ranum ( dilecek)
1 biji
telur
50ml
minyak masak
secubit
garam
PROSES PENYEDIAAN
Lecek
pisang yang telah ranum dan campurkan dengan secubit garam, ketepikan. Selepas
itu ayak tepung gandum bersama baking powder.
Di dalam
mangkuk adunan pukul telur dan gula menggunakan senduk kayu atau whisker,
selepas itu masukkan pisang yang telah dilecek, tepung sedikit demi sedikit,
soda bikarbonat dan minyak masak, kacau sebati.
Panaskan
pengukus, Isikan 3/4 adunan apam ke dalam acuan dan kukus selama 12 hingga 15
minit, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment