Monday, December 25, 2017

RESEPI KUIH APAM PISANG

Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama.

Kuih apam ini boleh dihidangkan dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah berempah (Terengganu).

RESEPI KUIH APAM PISANG
BAHAN BAHAN
300 gm gula melaka / gula timbang - dicairkan
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum diayak bersama 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat.
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin - dicairkan
8 - 9 biji pisang berangan dihiris bulat

PROSES PENYEDIAAN
Masak gula Melaka dgn air hingga larut dan tapiskan biarkan sejuk. Pukul telur dgn gula hingga kembang dan pekat.

Masukkan tpg yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata. Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin kacau sebati.  Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.

Masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja. Kemudian letakkan hirisan pisang tadi diatasnyer dan kukus selama 15 hingga 20 minit. Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment