Kuih hasidah atau juga digelar kuih
Qasidah merupakan sejenis kuih tradisi yang lemak dan manis. Ia dihasilkan
dengan menggunakan campuran tepung dan minyak sapi dan gula.
Pada kebiasaannya kuih hasidah akan
dicanai bulat dan diletakkan di atas talam, sebelum bunganya dicekit, dengan
menggunakan pengepit membentuk seperti sekuntum bunga mawar. Selepas itu, bawang
goreng akan ditabur pada bahagian atasnya.
RESEPI KUIH QASIDAH
BAHAN BAHAN
1 cawan
tepung gandum
2 1/2
cawan air
1/4 cawan
gula
1/2 sudu
teh garam
1 sudu teh
air kapur makan
1 sudu
besar minyak sapi
BAHAN UNTUK HIASAN:
6 ulas
bawang merah
secubit
garam
PROSES PENYEDIAAN
Di dalam
periuk, bancuh tepung bersama air, gula, garam, air kapur. Kacau sebati.
Masak bahan bancuhan di atas api yang perlahan. Kacau sehingga adunan
menjadi pekat dan berkilat. Anggaran masa mengacau adalah 15 minit. Apabila
telah pekat, masukkan minyak sapi untuk menambahkan rasa lemak kepada kuih dan
menjadikannya berkilat. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan
minyak. Ratakan adunan dan tabur dengan bawang goreng
No comments:
Post a Comment