Kuih lompang merujuk kepada sejenis
kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia biasanya berbentuk cawan kecil dengan
sedikit lubang / lompang dibahagian tengah. Pada kebiasaannya kuih lompang
bewarna-warni. Kuih Lompang merupakan sejenis kuih yang dikukus, dengan itu
adalah menyihatkan kerana tidak mempunyai minyak. Kuih Lompang diperbuat dari
campuran ramuan tepung beras dan tepung ubi. Boleh didapati dalam warna coklat
atau pelbagai warna yang lain. Kuih Lompang merupakan sajian makanan ringan
yang dimakan dengan kelapa parut muda yang ditabur diatasnya.
RESEPI KUIH
SERI MUKA DURIAN
BAHAN
BAHAN LAPISAN BAWAH
1 1/2
cawan tepung beras.
3/4 cawan
gula halus.
2 cawan
air.
5 helai
daun pandan.
5 helai
daun suji @ pandan serani.
1 tsp air
kapur.
1 tbsp
tepung jagung.
Kelapa
parut putih.
Secubit
garam.
PROSES PENYEDIAAN
Kisar
kedua-dua jenis daun pandan dengan 2 cawan air.Tapis.
Satukan
air pandan,tepung gandum,gula,tepung jagung
dan air kapur.Kacau sehuingga sebati.tapis.
Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
Masukkan
adunan ke dalam jag dan tuangkan ke dalam acuan sehingga hampir penuh. Kukus
selama 15-20 minit sehingga "lesung pipit" terbentuk Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan.
Kukus
kelapa parut sekejap dan gaulkan dengan sedikit garam. Hidang kuih lompang
dengan kelapa parut.
No comments:
Post a Comment