Madu ialah sejenis
manisan dihasilkan oleh lebah menggunakan nektar bunga. Kepelbagaian madu
terhasil daripada lebah madu (genus Apis) ialah yang paling selalu menjadi
rujukan dan jenis madu yang dipungut oleh penternak madu serta kegunaan oleh
manusia. Madu yang dihasilkan oleh lebah dan serangga lain mempunyai sifat
berlainan.
RESEPI AYAM GORENG BERMADU
1 ekor ayam
2 sm halia
½ sm lengkuas
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
2 sudu makan ketumbar
8 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
4 batang daun ketumbar
Minyak masak
Sedikit madu
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
PROSES PENYEDIAAN
Potong ayam dan bersihkan. Kisar bawang
merah, bawang putih, jintan putih dan manis, ketumbar, halia dan lengkuas.
Gaulkan dengan ayam dan renjiskan dengan kicap cair, sos tiram dan madu.
Daun ketumbar dimayang kemudian digaulkan
dengan ayam tersebut dan perap selama 1/2 jam. Panaskan minyak dan goreng ayam
sehingga kekuningan warnanya.
No comments:
Post a Comment