Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya
dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang
udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata
yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
RESEPI UDANG GORENG
BERPETAI
BAHAN BAHAN
1 kg udang sederhana
½ kg petai
Minyak untuk
menggoreng
5 biji bawang
merah, dihiris
2 ulas bawang
putih, dihiris
1 batang serai,
dititik
Garam secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Udang dibuang kulit
dan dibersihkan. Petai dibuang kulit dan dibelah dua. Panaskan minyak dan
goreng bawang hingga kuning. Masukkan petai dan goreng beberapa minit.
No comments:
Post a Comment