Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GORENG BERPETAI

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI UDANG GORENG BERPETAI

BAHAN BAHAN
1 kg udang sederhana
½ kg petai
Minyak untuk menggoreng
5 biji bawang merah, dihiris      
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang serai, dititik
Garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Udang dibuang kulit dan dibersihkan. Petai dibuang kulit dan dibelah dua. Panaskan minyak dan goreng bawang hingga kuning. Masukkan petai dan goreng beberapa minit.

Masukkan udang, serai dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment