Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi
ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya
mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial
mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun
baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI
AYAM BAKAR
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam muda
Sedikit minyak
5 ulas bawang merah atau
1 labu bawang besar (dihiris halus)
½ cawan lobak merah diparut
Hati ayam dipotong nipis
¼ cawan badam (digiling) 3 ¼ cawan tairu
1 camca besar ketumbar-digiling
3 ulas bawang putih- digiling
1 camca kecil garam-digiling
Sedikit air limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersihkan dan ditoskan, cucukkan
dengan garpu. Gaulkan ayam bersama bahan giling dan perapkan selama 20 minit.
Panaskan minyak, tumiskan bawang, hati ayam
dan lobak merah, masukkan garam secukup rasa. Kemudian masukkan bahan ini ke
dalam perut ayam.
Pukul tairu bersama badam hingga sebati.
Bakar ayam selama 1 1/4 jam sambil direnjis-renjiskan tairu tadi pada ayam.
No comments:
Post a Comment