Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu
RESEPI AYAM COLA
Seekor ayam (dipotong) - saya pilih kepak ayam
BAHAN UNTUK DIPERAP
1 tin air coke
2 ulas bawang putih
½ inci halia
2 batang serai
sedikit serbuk lada hitam
garam, gula, dan sedikit perasa
PROSES PENYEDIAAN
Perapkan ayam yang telah dipotong bersama
bahan Bawang putih, halia, serai dikisar halus.
campurkan bahan yang dikisar bersama serbuk
lada hitam, garam,gula dan perasa.
Akhir sekali masukkan 1 tin air coke
tadi. Perapkan selama 1-3 jam sebelum dibakar.
No comments:
Post a Comment