Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM COLA

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu


RESEPI AYAM COLA
BAHAN BAHAN

Seekor ayam (dipotong) - saya pilih kepak ayam    

BAHAN UNTUK DIPERAP
1 tin air coke
 2 ulas bawang putih
 ½ inci halia
2 batang serai
sedikit serbuk lada hitam
garam, gula, dan sedikit perasa

PROSES PENYEDIAAN
Perapkan ayam yang telah dipotong bersama bahan Bawang putih, halia, serai dikisar halus.

campurkan bahan yang dikisar bersama serbuk lada hitam, garam,gula dan perasa.

Akhir sekali masukkan 1 tin air coke tadi.  Perapkan selama 1-3 jam sebelum dibakar.

No comments:

Post a Comment