Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
GULAI TEMPOYAK UDANG
1kg udang
2ulas bwg merah
3ulas bwg putih
2btg serai
1sm halia
1sudu cili giling
½ sudu teh serbuk
kunyit
3sudu tempoyak
cili hidup 4-5 biji
(dipotong panjang)
4 keping asam
gelugur
1cwn pati
santan-boleh juga guna santan dm kotak kecil
garam secukup rasa
sedikit msg..
PROSES PENYEDIAAN
rebus terlebih
dahulu udang dgn pati santan..degan api prlahan kalau api kuat santan akan
pecah minyak.
sebelum tu tumbuk
atau blend bahan seprti bwg merah, bwg putih,halia dan serai...lepas tu
masukkan ke dlm periuk bhn tumbuk tadi..
selepas tu masukkan
cili,serbuk kunyit,asam gelugur dan tempoyak.
last
sekali..masukkan garam ,msg dan cili hidup...biar mendidih dalam 5minit dan
siap..
No comments:
Post a Comment