Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG GORENG CILI
BAHAN BAHAN
½ kg udang basah
yang sederhana besarnya (dibuang kulitnya)
10 biji cili merah
(digiling)
5 ulas bawang putih
(digiling)
3 helai daun limau
purut muda (dihiris halus)
1 biji timun (untuk
hiasan)
3 biji buah tomato
(untuk hiasan)
1 camca besar kicap
cair
Garam dan gula
secukup rasa
4 camca besar
minyak untuk menggoreng udang
4 camca besar untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan udang
bersama 1/2 camca kecil garam dan gula. Kemudian perapkan selama 15 minit.
Kemudian panaskan minyak. Gorengkan udang yang telah diperap tadi. Kacaukan
udang hingga rata. Bila sudah masak, asingkan udang.
Tumiskan bahan yang
telah digilingkan tadi sehingga hampir garing dan masukkan kicap cair. Sesudah
itu masukkan garam dan gula sambil dikacau hingga sebati.
Akhir sekali
masukkan udang yang telah digoreng tadi, kacau hingga rata dan bolehlah
dihidangkan. Hiaskan dengan timun dan tomato. Setelah itu taburkan diatasnya
dengan hirisan daun limau purut.
No comments:
Post a Comment