Tuesday, January 09, 2018

RESEPI AYAM SOS TIRAM

Sos tiram memerihalkan beberapa sos dibuat dengan tiram masakan. Yang paling biasa digunakan ialah perasa moden berwarna perang gelap likat diperbuat daripada gula, garam dan air dipekatkan dengan tepung jagung, berperisa dengan sedikit intipati atau ekstrak tiram. Beberapa jenis sos tiram mungkin menjadi gelap dengan karamel, walaupun sos tiram berkualiti tinggi secara semula jadinya sudahpun gelap.Ia biasanya digunakan dalam masakan Kantonis, Thai, Vietnam dan Khmer..


RESEPI AYAM SOS TIRAM
BAHAN BAHAN

500 gm ketulan ayam
2 camca besar minyak masak
4 sm keping halia, dihiris nipis
4 kuntum cendawan kering, direndam dan dipotong dua
10 kuntum cendawan butang, dipotong dua
1 batang kecil lobak merah, dipotong serong
2 camca teh tepung jagung dicampur
3 camca teh air
1 batang daun bawang, dipotong 2 sm panjang
1 tangkai cili merah, dihiris       
1 ½ cawan air
1 camca besar Sos Berperisa Tiram Maggi
2 camca teh Kicap Cair Maggi
1 camca teh gula
¼ camca teh Kicap Pekat Maggi
Lada sulah secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halia 2 minit. Masukkan ayam dan goreng 5 minit atau hingga hampir masak. Masukkan cendawan kering, bahan-bahan B dan masak hingga mendidih. 

Kecilkan api dan renih. Kacau sekali sekala hingga ayam lembut, 20 minit. Masukkan cendawan butang dan lobak merah, masak 5 minit lagi.

Masukkan campuran tepung jagung dan masak hingga kuah pekat. Angkat ayam dari kuali.

No comments:

Post a Comment