Sos
tiram memerihalkan beberapa sos dibuat dengan tiram masakan. Yang paling biasa
digunakan ialah perasa moden berwarna perang gelap likat diperbuat daripada
gula, garam dan air dipekatkan dengan tepung jagung, berperisa dengan sedikit
intipati atau ekstrak tiram. Beberapa jenis sos tiram mungkin menjadi gelap
dengan karamel, walaupun sos tiram berkualiti tinggi secara semula jadinya
sudahpun gelap.Ia biasanya digunakan dalam masakan Kantonis, Thai, Vietnam dan
Khmer..
RESEPI AYAM SOS TIRAM
500 gm ketulan ayam
2 camca besar minyak masak
4 sm keping halia, dihiris nipis
4 kuntum cendawan kering, direndam dan dipotong dua
10 kuntum cendawan butang, dipotong dua
1 batang kecil lobak merah, dipotong serong
2 camca teh tepung jagung dicampur
3 camca teh air
1 batang daun bawang, dipotong 2 sm panjang
1 tangkai cili merah,
dihiris
1 ½ cawan air
1 camca besar Sos Berperisa Tiram Maggi
2 camca teh Kicap Cair Maggi
1 camca teh gula
¼ camca teh Kicap Pekat Maggi
Lada sulah secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak di dalam kuali dan tumis halia 2 minit. Masukkan ayam dan goreng 5 minit
atau hingga hampir masak. Masukkan cendawan kering, bahan-bahan B dan masak
hingga mendidih.
Kecilkan api dan renih. Kacau sekali sekala
hingga ayam lembut, 20 minit. Masukkan cendawan butang dan lobak merah, masak 5
minit lagi.
Masukkan campuran tepung jagung dan masak
hingga kuah pekat. Angkat ayam dari kuali.
No comments:
Post a Comment