Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG MASAK CILI HIJAU
600 gm udang
harimau
2 camca teh gula
60 ml minyak sayur
30 gm udang kering,
dibasuh, disejat dan ditumbuk kasar
Sedikit garam
60 ml air asam jawa
12 biji cili
hijau-dipotong serong
15 gm halba,
direndam ½ jam dahulu-dikisar
15 biji bawang
merah
1 batang serai
6 ulas bawang putih
6 biji buah keras
1 cm kunyit hidup
15 gm belacan
PROSES PENYEDIAAN
Perap udang
seketika bersama gula. Ketepikan. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis
bahan-bahan dikisar hingga naik bau. Segera masukkan udang kering dan goreng 4
minit.
Masukkan garam, air
asam jawa, udang dan cili hijau. Masak 5-7 minit. Angkat dan hidangkan panas
bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment