Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
20 biji cili merah (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
4 sudu besar sos tiram
1 pokok daun bawang (dipotong 4 cm)
Sedikit bawang goreng (untuk hiasan)
Minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dipotong 6. Bersih & toskan.
Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
Masukkan ayam & sedikit air. Kacau rata.
Masak sehingga ayam lembut. Masukkan sos
tiram & daun bawang. Angkat & taburkan dengan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment