Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG BERLADA

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG BERLADA

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
20 biji cili merah (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cm halia (dikisar)  
4 sudu besar sos tiram
1 pokok daun bawang (dipotong 4 cm)
Sedikit bawang goreng (untuk hiasan)
Minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Ayam dipotong 6. Bersih & toskan. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan ayam & sedikit air. Kacau rata.

Masak sehingga ayam lembut. Masukkan sos tiram & daun bawang. Angkat & taburkan dengan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment