Tuesday, January 09, 2018

RESEPI AYAM CENCALUK

Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi..


RESEPI AYAM CENCALUK
BAHAN A

180ml minyak masak
15 ulas bawang merah, dikupas dan dipotong halus
7 ulas bawang putih, dikupas dan dipotong halus
1kg dada ayam, dipotong kecil
140g cencaluk, dibuang airnya
3 helai daun limau purut
400ml air asam jawa, diambil dari 100g asam jawa, dan 400ml air
3 ¾ sudu makan gula
3 biji cili merah, dipotong menegak, biji dibuang, dan dipotong 3
3 biji cili hijau, dipotong menegak, biji dibuang, dan dipotong 3

BAHAN B (DIKISAR HALUS)
17 ulas bawang merah, dikupas
5cm kunyit, dikupas
5 batang serai, dipotong halus

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak masak, dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga rangup. Kering dan ketepikan.

Dalam minyak yang sama, tumis Bahan B sehingga wangi. Tambah ayam, cencaluk dan daun limau.

Tambah air asam jawa. Tambah gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.

Masukkan cili dan separuh daripada bawang merah dan bawang putih goreng tadi.

Hiaskan bersama baki bawang merah dan bawang putih goreng sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment