Sotong ialah sejenis haiwan laut
dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 300 gm sotong hidup
- 1 batang serai diketuk
- 2 sudu makan kicap
- 2 sudu makan bawang merah, bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk
- 2 lembar daun limau purut
- Garam dan serbuk perasa secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Sotong dibersihkan kemudian dipotong-potong kecil, dibasuh dan toskan airnya. Pijarkan sedikit minyak di dalam periuk kemudian tumiskan bahan yang sudah ditumbuk bersama dengan kicap, kacau hingga rata.
- Kemudian masukkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan sotong, garam serta serbuk perasa secukupnya. Sesudah mendidih sekali lagi, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment