Monday, January 08, 2018

RESEPI AYAM MASAK KARI TANPA SANTAN

AYAM PEDAGING
Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.

Oleh kerana ayam pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.

Ayam pedaging juga dipelihara hingga matang dan tua tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang berkenaan dengan kesusahan hati disebabkan dorongan makan yang tinggi serta perapian paruh. Ayam pedaging biasanya diternak dalam kawanan campur jantina dalam reban besar dalam keadaan intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas (ayam kampung). Ayam adalah salah satu haiwan ternakan yang paling umum

RESEPI AYAM MASAK KARI TANPA SANTAN


BAHAN BAHAN
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dipotong dadu
2 biji bawang putih ]- dikisar
1 cm halia ]
4 sudubesar kari daging Babas
1 sudubesar tomato puree
3 biji buah pelaga
2.5cm kayu manis
4 biji bunga cengkih  Minyak secukupnya
1 cawan air
2 biji ubi kentang dibelah empat
Daun pudina agak lebih sedikit
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
2 biji tomato dibelah empat
2 batang lada hijau dibelah dua
garam
optional aji-no-moto

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.

Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.  Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.

Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.  Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.

CADANGAN HIDANGAN:

Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment