Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang..
BAHAN BAHAN
- 625 ml air
- 3 camca besar air asam jawa
- 1 ½ cm belacan
- 1 camca besar garam
- 1 camca teh gula pasir
- 3 keping asam gelugur
- 12 biji bawang merah, dihiris halus
- 2 batang serai, diketuk
- 5 biji cili merah, dibelah tengah (jangan hingga putus)
- 500 g sotong kecil, dibersih
PROSES PENYEDIAAN
- Satukan air bersama air asam jawa, belacan, garam, gula pasir, asam gelugur, bawang merah dan serai di dalam periuk dan jerang di atas api sederhana. Biar hingga ia mendidih.
- Masukkan cili merah bersama cili hijau, biar ia 10 minit. Masukkan sotong, biar hingga ia masak.
No comments:
Post a Comment