Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG ALA KENTUCKY

Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.


RESEPI AYAM GORENG ALA KENTUCKY
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
3 biji telur (dipukul)
1 cawan beras (ditumbuk halus)
Sedikit garam   

BAHAN DIGILING HALUS:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh ketumbar

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam dengan bahan-bahan yang telah digiling, perapkan selama 1/2 jam.

Celupkan ke dalam telur, kemudian digolekkan ke atas beras yang telah ditumbuk halus.

Panaskan minyak dan gorenglah hingga masak.

No comments:

Post a Comment