Tom yam (bahasa
Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom
yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama
bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan
Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi
biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah
satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia
BAHAN BAHAN
- 8 ekor udang
- 2 ekor sotong - kalau nak tambah ketam dan lala pun boleh2
- 3 batang jagung muda
- cendawan tiram
- 1 bawang besar potong 6
- 3 batang serai
- lengkuas 1 cm pes tom yam 2 camca besar
- 3 camca besar perahan limau nipis
- 5 helai daun limau purut,di carikkan
- ½ cawan santan segar
- 1camca besar nampla
- 2 camca serbuk udang cili
- garam + gula secukup rasa
- 8 cili api dipecah kan
PROSES PENYEDIAAN
- Rebuskan 3 cawan air bersama pes tomyam,serai,lengkuas, ciliapi,nampla,serbuk udang cili,bawang besar dan daun limau purut.
- kemudian masukkan udang dikuti sotong dan lala jika ada serta sayuran.masukkan santan dan perahan limau nipis serta garam dan gula,biarkan menggelegak seketika sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment