UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI UDANG MASAK PADANG
BAHAN BAHAN
4 camca besar
Minyak masak
10 ekor Udang besar
2 camca teh Gula
1 mangkuk Santan
1000 ml Air
Garam dan serbuk
pelazat
5 biji Tomato
ukuran sedang (dibelah dua)
2 keping Asam
gelugur
3 biji Bawang besar
(dibelah empat)
6 helai Daun limau
purut
1 batang Serai
Sedikit lengkuas
kecil (dipalu)
BAHAN BAHAN
KISAR
20 cili merah
2 biji buah keras
Sekeping daun
kunyit hidup
1 sudu makan
ketumbar
1 sudu makan jintan
manis
Sedikit buah pala
1 cm halia
40 biji bawang
merah
2 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
1. Udang dikerat
jambangnya
2. Pundi pasirnya
di buang
3. Jangan di
apa-apakan kulitnya
4. Cuci dalam air
garam
5. Toskan lalu
gaulkan dengan gula
6. Panaskan minyak
masak dalam belanga tanah liat
7. Goreng
rempah-rempah yang di giling tadi sampai semerbak, masukkan bawang, serai dan
lengkuas
8. Di susuli santan
lalu di kacau rata-rata
9. Masukkan
perencah tomato dan asam gelugur
10. Bila menglegak,
masukkan daun limau purut dan udang
11. Masak selama 20
minit di atas api cukup panas
12. Hidangkan
dengan nasi
No comments:
Post a Comment