Thursday, January 11, 2018

UDANG MASAK PADANG

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  MASAK PADANG

BAHAN BAHAN
4 camca besar Minyak masak
10 ekor Udang besar
2 camca teh Gula
1 mangkuk Santan
1000 ml Air
Garam dan serbuk pelazat
5 biji Tomato ukuran sedang (dibelah dua)
2 keping Asam gelugur
3 biji Bawang besar (dibelah empat)
6 helai Daun limau purut
1 batang Serai
Sedikit lengkuas kecil (dipalu)  

BAHAN BAHAN KISAR
20 cili merah
2 biji buah keras
Sekeping daun kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
Sedikit buah pala
1 cm halia
40 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
1. Udang dikerat jambangnya
2. Pundi pasirnya di buang
3. Jangan di apa-apakan kulitnya
4. Cuci dalam air garam
5. Toskan lalu gaulkan dengan gula
6. Panaskan minyak masak dalam belanga tanah liat
7. Goreng rempah-rempah yang di giling tadi sampai semerbak, masukkan bawang, serai dan lengkuas
8. Di susuli santan lalu di kacau rata-rata
9. Masukkan perencah tomato dan asam gelugur
10. Bila menglegak, masukkan daun limau purut dan udang
11. Masak selama 20 minit di atas api cukup panas

12. Hidangkan dengan nasi

No comments:

Post a Comment