Ayam pedaging atau ayam daging
(broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran
daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan.
Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur
lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat
boleh sembelih pada umur 14 minggu.
BAHAN-BAHAN
6 ketul paha ayam
1 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada sulah
1 camca besar tairu
1 camca besar gula
5 camca besar cili boh
½ camca teh serbuk lima rempah
2.5 sm halia - dikisar lumat
1 biji bawang besar - dikisar lumat
4 ulas bawang putih - dikisar lumat
PROSES PENYEDIAAN
Satukan
bahan-bahan kisar dan bahan-bahan lain kecuali ayam. Gaul hingga rata. Kemudian
gaul pada ayam dan perap beberapa jam baru dibakar hingga masak.
No comments:
Post a Comment