Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM DAUN PANDAN

Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya bagi orang-orang India. Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.


RESEPI AYAM DAUN PANDAN
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam (dipotong lapan)
2 sudu besar sos tiram
2 sm halia muda ] dikisar
2 ulas bawang putih] Madu secukupnya
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Beberapa helai daun pandan

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam dengan bahan yang lain hingga rata. Perapkan selama 30 minit.

Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam ini hingga garing. Ketika masih panas, bungkuskan ayam ini dengan daun pandan.

No comments:

Post a Comment