Tuesday, January 09, 2018

RESEPI AYAM BAKAR LADA HITAM

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu


RESEPI AYAM BAKAR LADA HITAM
BAHAN BAHAN

ayam - 1 ekor
bawang putih - 3 ulas (kisar)
bawang merah - 7 ulas (kisar)
serbuk kunyit - 1 sudu teh
serbuk kari daging - 2 sudu besar      
gula - 2 sudu besar
garam - ½ sudu teh
lada hitam - 1 sudu besar
mentega - 3 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
perahan limau/lemon - 4 sudu

PROSES PENYEDIAAN
ayam di gaul bersama bawang,sos tiram,serbuk kunyit,serbuk kari,gula,garam,perahan lemon & lada hitam (yang telah dicampur air).

sebaiknya ayam di bakar di loyang/mangkuk supaya minyaknya tidak tumpah dan itu yang menambah perisanya.

No comments:

Post a Comment