Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu
RESEPI AYAM BERSERAI
1 ekor ayam dipotong enam
Sedikit garam, serbuk lada sulah dan serbuk perasa
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar minyak masak
4 batang serai, dititik
2 helai daun pisang
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
4 cm halia
4 batang serai
2 biji bawang besar
3 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
5 biji cili merah
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam dengan bahan kisar. Kemudian
masukkan garam, serbuk lada sulah, serbuk perasa, serbuk cili dan minyak.
Perap selama setengah jam. Panaskan ketuhar
terlebih dahulu pada suhu 180 darjah Celcius.
Tuangkan sedikit minyak ke atas dulang
pembakar. Ratakan. Masukkan ayam yang sudah diperap tadi. Bubuh serai di atas
ayam. Kemudian, ditutup dengan daun pisang.
Panggang ayam selama 45 minit atau hingga
masak.
No comments:
Post a Comment