Tuesday, January 09, 2018

RESEPI AYAM BERSERAI

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu


RESEPI AYAM BERSERAI
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam dipotong enam
Sedikit garam, serbuk lada sulah dan serbuk perasa
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar minyak masak
4 batang serai, dititik
2 helai daun pisang

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
4 cm halia
4 batang serai
2 biji bawang besar
3 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
5 biji cili merah

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam dengan bahan kisar. Kemudian masukkan garam, serbuk lada sulah, serbuk perasa, serbuk cili dan minyak.

Perap selama setengah jam. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180 darjah Celcius.

Tuangkan sedikit minyak ke atas dulang pembakar. Ratakan. Masukkan ayam yang sudah diperap tadi. Bubuh serai di atas ayam. Kemudian, ditutup dengan daun pisang.

Panggang ayam selama 45 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment